Vegdirektoratets kontroll- og godkjenningsordning.

Kontroll og godkjenning av bruer, ferjekaier og andre bærende konstruksjoner er en myndighetsoppgave tillagt Vegdirektoratet. Vegdirektoratets kontroll- og godkjenningsordning er hjemlet i forskrift om anlegg av offentlig veg § 3 nr. 2 for riksveg. For fylkesveg er hjemmelsgrunnlaget forskrift om standarder, fravik, kontroll, godkjenning m.m. ved prosjektering, bygging og forvaltning av bru, ferjekai og annen bærende konstruksjon på fylkesveg (bruforskrift for fylkesveg).

Det formelle grunnlag for godkjenningen er gitt i vegnormal N400 Bruprosjektering, kapittel 2.

Hensikten med kontroll og godkjenning er å sikre at sikkerhet og teknisk standard er ivaretatt gjennom uavhengig prosjekteringskontroll. Prosjekteringsmaterialet skal utarbeides i en detaljeringsgrad som sikrer riktig utførelse og som dessuten gir nødvendig dokumentasjon for forvaltning av konstruksjonen. Godkjenning av sikkerhet og teknisk standard gis av Vegdirektoratet på bakgrunn av utført kontroll i henhold til N400 pkt. 2.3.

Arbeidsgrunnlag som benyttes på byggeplass skal være godkjent av Vegdirektoratet.

Virkeområde

I vegnormal N400 punkt 2.1 er virkeområdet for Vegdirektoratets kontroll- og godkjenningsordning angitt, og omfatter:

  • bruer, ferjekaier og andre bærende konstruksjoner på riks- og fylkesveger
  • overgangsbruer på kommunal og privat veg over riks‐ og fylkesveger
  • bærende konstruksjoner på privat grunn langs riks- og fylkesveg
  • forskaling, stillaser, reisverk og andre hjelpekonstruksjoner for utførelsen av byggearbeidet hvis de går over, under eller er plassert så nært inntil offentlig veg at et eventuelt sammenbrudd kan berøre område åpent for alminnelig ferdsel

Begrepet bru/bærende konstruksjon er definert i definisjonslisten i vegnormal N400.

Søknad om kontroll og godkjenning

Søknad om prosjekteringskontroll skal være Vegdirektoratet i hende senest 3 uker før prosjekteringsmaterialet oversendes.

Innmelding av konstruksjoner til kontroll for godkjenning gjøres ved å sende inn riktig utfylt søknadsskjema (xls) og oversiktstegning(er) til . Veiledning for utfylling finnes i søknadsskjemaet.

Bruer og andre bærende konstruksjoner skal, med enkelte unntak, prosjekteres for 100-års dimensjonerende brukstid. Hensikten med prosjekteringskontrollen er da også å sikre riktig utførelse og nødvendig tiltak for forvaltning av konstruksjonen. For å sikre at hensynet til forvaltning er ivaretatt er vi derfor avhengig av å kjenne fremtidig forvalter av konstruksjonen.

Mottatt søknad behandles i Vegdirektoratets mottaksgruppe bestående av interne fagressurser og seksjonssjef ved kontroll og godkjenning. I mottak bestemmes omfang og nivå av kontrollen som fastsettes ved bruk av kontrollgrader i henhold til N400 Bruprosjektering, pkt. 2.6.2.  Vegdirektoratet tilrettelegger for kontroll ved å utpeke ansvarlig saksbehandler i Vegdirektoratet, utpeke kontrollerende og etablere webhotell for prosjekteringsmaterialet mm. Når dette er gjort vil kontaktpersoner i prosjektet motta en invitasjon til Vegdirektoratets webhotell. I webhotellet blir man videre veiledet i oversendelsen av prosjekteringsmateriale. Saksbehandler vil være behjelpelig for ytterligere veiledning.

Når kontrollkonsulent i forbindelse med kontroll og godkjenning er engasjert av Vegdirektoratet, dekker byggherre som ansvarlig søker utgifter for kontrollen i godkjenningsprosessen.

Fordeling av utgifter er omtalt i Veglova §20: «Staten ber utgiftene til planlegging, bygging, utbetring, vedlikehald og drift av riksvegar, her òg utgiftene til eigedomsinngrep. Eit statleg utbyggingsselskap for veg ber desse utgiftene for riksvegar som selskapet har ansvaret for. Fylkeskommunen ber desse utgiftene for fylkesvegar og kommunen for kommunale vegar». Endring av opprinnelig avtalt honorarramme mellom kontrollkonsulent og Vegdirektoratet kan forekomme av ulike grunner, eksempelvis dårlig kvalitetssikret prosjekteringsgrunnlag, endringer på prosjektert løsning underveis i kontrollen eller tilføyelse hjelpekonstruksjoner. 

Informasjon om de ulike typer kontroll

Teknisk kontroll av konsept

Iht. vegnormal N400 pkt. 2.5 skal teknisk kontroll av konsept gjennomføres før detaljprosjektering igangsettes. Dette gjelder:

  • konstruksjoner med antatt entreprisekostnad over 200 millioner kroner.
  • konstruksjoner som ikke inngår i en byggherrestyrt utførelsesentreprise, for eksempel   totalentreprise, OPS, osv.
  • nytt eller utradisjonelt brukonsept, for eksempel aluminiumkonstruksjoner, konstruksjoner i kunststoff  osv.
  • der forutsetninger for prosjektering skal avklares med Vegdirektoratet på forhånd.   

Teknisk kontroll av konsept gjennomføres som regel i et eget konseptbehandlingsmøte. Typiske deltakere er byggherre, prosjekterende, bruforvalter og Vegdirektoratets saksbehandler. Det bes som regel at en av prosjektets deltakere skriver et referat fra dette møtet. Teknisk kontroll av konsept avsluttes ved at det skrives et brev til byggherre som bekrefter at teknisk kontroll av konsept er ferdigbehandlet.

Vegdirektoratets mottaksgruppe kan ved behov flytte søknader om de andre typer kontroll som nevnt under, til teknisk kontroll av konsept.

Teknisk godkjenning i 2 trinn

Teknisk godkjenning gis samlet eller i to trinn. Ved teknisk godkjenning i to trinn kan det iht. N400 pkt. 2.7 gis teknisk delgodkjenning før utsendelse av tilbudsgrunnlaget. Prosjekteringskontrollen videreføres så til teknisk godkjenning av arbeidsgrunnlaget iht. N400 pkt. 2.8.

Dette gjelder kun for byggherrestyrte entrepriser, for andre entrepriseformer se teknisk kontroll av brukonsept.            

Samlet godkjenning

Iht. N400 pkt. 2.2 skal arbeidsgrunnlag som benyttes på byggeplass være teknisk godkjent av Vegdirektoratet jf. N400 pkt. 2.8. Hensikten er å dokumentere at sikkerhet og teknisk standard er forsvarlig ivaretatt i prosjekteringen.

Samlet godkjenning gjelder konstruksjoner der det ikke skal gis teknisk delgodkjenning iht. N400 pkt. 2.7. Der teknisk kontroll av konsept iht. N400 pkt. 2.5 er gjennomført skal det fylles inn saksnummer for brevet som avsluttet konseptbehandlingen i søknadskjemaet. 

Kontroll av klassifisering

Vegdirektoratet er gitt kompetanse som myndighet til å fastsette bruksklasser for bruer og andre bærende konstruksjoner på riks- og fylkesveg. For behandling av dette søkes det om kontroll av klassifisering.

Leverandører på rammeavtalen for kontroll og godkjenning

Delkontrakt A: betongkonstruksjoner

  • Norconsult Norge AS
  • Cowi AS
  • AFRY Norway AS
  • Multiconsult Norge AS
  • Aas-Jakobsen AS
  • Asplan Viak AS
  • Structor Oslo AS
  • Rambøll Norge AS

Delkontrakt B: stål- og samvirkebruer

  • Multiconsult Norge AS
  • Norconsult Norge AS
  • EFLA AS
  • COWI AS

Delkontrakt C: trebruer

  • Multiconsult Norge AS
  • Norconsult Norge AS

Behandlingstid for kontroll og godkjenning

I henhold til vegnormal N400 er det byggherre/prosjekteier sitt ansvar å sette av tilstrekkelig tid til å sikre en kvalitetsmessig god prosjektering, samt til kontroll og godkjenning. Behandlingstiden ved kontroll og godkjenning er avhengig av kvaliteten på prosjekteringsmaterialet som blir levert, og det er derfor vanskelig å anslå behandlingstiden for kontroll og godkjenningsprosessen. Det anbefales derfor at prosjektet på et tidligst mulig tidspunkt tar kontakt med Vegdirektoratet for å avtale tidsfrist for innsendelse av materialet og nødvendig behandlingstid. Dette gjøres enklest ved å  sende en søknad om kontroll og godkjenning slik at man få en saksbehandler som kan hjelpe med ytterligere veiledning.

Det minnes om at for konstruksjoner med antatt entreprisekostnad over terskelverdi 200 mill. kr, konstruksjoner som ikke inngår i en byggherrestyrt utførelsesentreprise eller utradisjonelle brukonsept skal det gjennomføres teknisk kontroll av brukonsept ikt. N400 pkt. 2.3.1 før detaljprosjektering påbegynnes.

Leveranseplan

Leveranseplan er et verktøy som benyttes i kontrollen slik at man har best mulig forutsetninger for å dimensjonere kontrollen etter prosjektets behov, og for å gjøre kontrollarbeidet mer forutsigbart. Leveranseplanen anvendes som oftest i store prosjekter (mange konstruksjoner) eller for store konstruksjoner hvor man er nødt til å dele opp kontrollen i delleveranser. Planen anses som et levende dokument, hvor prosjektet er ansvarlig for at saksbehandler og kontrollerende til enhver tid er oppdatert på forventende leveranser.

Leveranseplanen gjennomgås gjerne med kontrollerende og saksbehandler ved oppstart av kontrollen, hvor respektive kan komme med sine innspill til planen. Dette gjelder spesielt ønsker om tilbakemelding på kontrollen. Normalt bør man kunne forvente svar ved hver innlevering innen 2–4 uker, men dette kan avtales nærmere med kontrollerende og saksbehandler.

Det er ingen formkrav for leveranseplanen da prosjekter gjerne har ulike verktøy og former for oppfølging, det er for ordens skyld laget en forenklet leveranseplan (xls), som kan benyttes som grunnlag.

Oppdeling av kontrollen i delleveranser skal avklares med Vegdirektoratet på forhånd. Normalt er konstruksjoner og prosjekter som har behov for leveranseplan omfattet av teknisk kontroll av konsept, se N400 pkt. 2.5.

Last ned:

Se også